Logo cora Wijn

title

subtitle

signupTitle

signupSubtitle

tab.fav

tab.tasting

empty.title

title

empty.title

seePromotionsempty.or empty.login empty.login_basket
forgot_password

Alles weten over de wijn, of toch bijna!

Elke wijnliefhebber, of hij nu een beginner is of een ervaren liefhebber, wordt geconfronteerd met talloze vragen over wijn. Er zijn de eenvoudige vragen, de complexe vragen, de vragen die je niet meer durft te stellen en de onbeantwoorde vragen, maar alle vragen over wijn verdienen om gesteld te worden. Daarom hebben we een deel van de cora Wine website gewijd aan vragen over wijn. We beweren niet dat we alles kunnen beantwoorden - wetende dat het onmogelijk is gezien uitgebreidheid van de wijnwereld - maar onze ambitie is om je te helpen het meeste plezier uit wijn te halen.

Onze andere praktische gidsen: Gids voor wijn-spijscombinaties | Gids voor druivensoorten | Gids voor wijnjaren

Wat is wijn?

Wat is wijn?

Wijn is een alcoholische drank die wordt geproduceerd door de gisting van verse druiven of druivensap. Fermentatie is het biologische proces waarbij de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol en kooldioxide door de werking van gist.
Elke wijnproducerende regio heeft zijn eigen druivensoorten en wijnbereidingstechnieken, die de smaak, aroma's en kenmerken van de wijn beïnvloeden.
Er zijn verschillende soorten wijn, waaronder rode, witte, rosé en schuimende. De diversiteit van wijnen wordt beïnvloed door het type druif dat wordt gebruikt, het klimaat van de productieregio, de bodem, de teelt- en vinificatiemethoden en het type rijping.
Wijn speelt een belangrijke rol in vele culturen over de hele wereld, zowel gastronomisch als symbolisch. Het wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en feesten. Maar het is vooral een drank om van te genieten en te delen.

Wat is het oogstjaar van een wijn en waarom is het belangrijk?

Het oogstjaar van een wijn is het jaar waarin de druiven voor de wijn zijn geoogst. Het is het jaartal dat op het etiket van de wijn staat. In wijnproducerende regio's waar de klimatologische omstandigheden van jaar tot jaar bijzonder stabiel en vergelijkbaar zijn, is het oogstjaar van weinig belang. In Europa daarentegen, en meer bepaald in Frankrijk, Spanje en Italië, verschillen de klimaatomstandigheden sterk van jaar tot jaar en is de kwaliteit van de geproduceerde druiven niet constant. Als je je eenmaal realiseert dat je geen goede wijn kunt maken zonder goede druiven, begrijp je het belang van het oogstjaar. Hier is onze gids voor de wijnjaren uit de verschillende wijnproducerende regio's in Frankrijk.

Wat is de Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau is een lichtrode wijn die wordt geproduceerd in de Beaujolais-streek in Frankrijk. Hij wordt meestal gemaakt van de gamay-druif. Het bijzondere aan deze wijn is dat hij zeer snel na de oogst in de handel komt, slechts een paar weken na de gisting.
De officiële release van Beaujolais Nouveau vindt elk jaar plaats op de derde donderdag van november. Het is een langverwachte gebeurtenis in Frankrijk en andere delen van de wereld en wordt vaak gevierd met feesten en proeverijen. De traditie van Beaujolais Nouveau gaat terug tot de jaren 1950 en werd gepromoot om de wijneconomie van de regio te stimuleren door een feestelijke buzz te creëren rond de release van de eerste wijn van het jaar.
De Beaujolais Nouveau staat bekend als fruitig, licht en makkelijk drinkbaar. De wijn is over het algemeen niet bedoeld om te rijpen en wordt het best gedronken binnen een paar maanden na het uitbrengen. Het uitbrengen van Beaujolais Nouveau gaat vaak gepaard met een feestelijke sfeer en vieringen in bars, restaurants en wijnkelders over de hele wereld. Maar wees gewaarschuwd, elke Beaujolais Nouveau is anders en is een uitnodiging om de verschillende appellaties en cru's van de Beaujolais te ontdekken.

Zijn Roussillonwijnen droog of zoet?

Wie aan Roussillonwijnen denkt, denkt meteen aan de beroemde Vins Doux Naturels uit de appellations Banyuls, Rivesaltes, Maury en Muscat-de-rivesaltes. Roussillon is ook een geweldig terroir voor droge witte, rosé en rode wijnen, met een sterk karakter dankzij de veelheid aan terroirs en druivenrassen. Ontdek de diversiteit van de wijnen uit de Roussillon door ons volledige artikel te lezen.

De wijn serveren

Een wijn karaferen of decanteren ?

Een karaf wordt gebruikt voor zowel het karafferen als het decanteren van wijn. Dit kan verklaren waarom we de 2 concepten vaak door elkaar halen, ook al zijn ze heel verschillend. Laten we proberen de zaken te verduidelijken door uit te leggen wanneer en waarom we wijn karafferen en wanneer en waarom we wijn decanteren.

.

Karaferen houdt in dat je de wijn uit de fles in een karaf giet om hem te beluchten. Het doel is om een groot contact te creëren tussen de wijn en de zuurstof om de tannines te verzachten, de wijn af te ronden en de aroma's te onthullen. Deze methode is bedoeld om het beste in jonge wijnen naar boven te halen, zodat er optimaal van genoten kan worden. Het wordt regelmatig gedaan voor rode wijnen, maar kan ook gunstig zijn voor bepaalde witte wijnen.

.

Decanteren van wijn houdt in dat de wijn heel voorzichtig uit de fles in een karaf wordt gegoten. Deze keer is het niet de bedoeling om de wijn in contact te brengen met zuurstof, maar om de vloeistof te scheiden van de vaste resten die zich in de fles hebben afgezet. Deze delicate manoeuvre is bedoeld voor wijnen van een bepaalde leeftijd waarvan de droesem zich op de bodem van de fles heeft genesteld.

De wijn bewaren

In dit deel behandelen we de vragen over hoe we de wijn het beste bewaren.

Hoe moet wijn bewaard worden in een kelder of appartement ?

Een donkere, licht vochtige kelder met een constante temperatuur is de ideale plek om kostbare flessen te bewaren. Maar wat zijn de belangrijkste factoren om wijn in goed te behouden.

Licht vermijden : blootstelling aan direct licht beschadigt wijn of champagne die zijn kleur verliest eneen smaak ontwikkelt die lijkt op gekookte kool. Om dit te vermijden, kies je best voor flessen met groen glas en bewaar je je wijn uit de buurt van het licht.

.

Zorgen voor een constante temperatuur : wijn bewaren op keldertemperatuur, dit wil zeggen rond de 14°C, is ideaal. Langzame seizoensgebonden schommelingen zijn niet fataal voor de wijn, op voorwaarde dat de temperatuur tussen 10°C en 18°C wordt gehouden. Wat we absoluut willen vermijden, zijn thermische schokken veroorzaakt door snelle, grote temperatuurschommelingen.

.

Een bepaalde vochtigheidsgraad behouden : Een minimale vochtigheidsgraad is nodig om te voorkomen dat de kurk uitdroogt, waardoor de doorlaatbaarheid zou toenemen en dus ook het contact tussen de lucht en de wijn. Dit zou leiden tot overmatige oxidatie van de wijn, het equivalent van versnelde veroudering. Aan de andere kant is een te hoge luchtvochtigheid niet schadelijk voor de wijn, maar het kan wel fataal zijn voor je mooie etiketten ;-)

.

Trillingen vermijden: Wijn is bestand tegen allerlei kleine ongemakken, maar trillingen doen de wijn echt geen goed. Er zijn veel verhalen over de inhoud van wijnkelders die kapot is gegaan door de trillingen van een wasmachine, een zoon die op de drums speelt of een tram die door de straat rijdt. Bescherm je wijn, dat verdient hij !

.

Onaangename geurtjes vermijden : kurken zijn doorlatend en laten geurtjes door. Bewaar dus geen chemische producten, verf, uien, enzovoort in de zelfde ruimte als je wijnflessen. Om geen onnodige risico's te nemen, haal je de flessen bovendien uit hun kartonnen dozen. Zo kan je het risico op geur van vochtig karton vermijden.

.

Grote inhouden kiezen : wil je je wijn heel lang bewaren? Kies dan voor magnums! Dit grotere volume wijn in verhouding tot de oppervlakte van het glas en de opening van de fles, vermindert het effect van licht, de snelheid van temperatuurveranderingen en de uitwisseling van zuurstof door de kurk. Dit bevordert een langzamere ontwikkeling van de wijn. Zorg er ook voor dat je wijnen kiest die bewaard kunnen worden, zoals de grote wijnen uit Bordeaux, Bourgogne en de Rhône of zoete wijnen zoals Sauternes.

.

Zich aanpassen in een appartement : Als je in een appartement woont, mag je dan geen kleine wijnkelder aanleggen? Natuurlijk mag dat. Ofwel kies je voor een wijnbewaarkst met temperatuur- en vochtigheidscontrole. Ofwel door de wijn te bewaren onder het bed in de slaapkamer die niet oververwarmd of overbelicht mag worden.

.

Wat zijn de voordelen van wijnen in magnum?

Een magnum is een fles wijn van 150 cl, het equivalent van 2 flessen wijn van 75 cl. Een zekere Winston Churchill was er bijzonder dol op en zou gezegd hebben: "De magnum is de ideale verpakking voor een lunch voor twee heren, als een van hen niet drinkt". Maar even serieus, dit formaat heeft een meer voordelen.
Enerzijds, en zeker niet te onderschatten, is dit formaat bijzonder elegant en gezellig. Het ziet er goed uit op tafel en nodigt je uit om het te delen met een mooie tafel van gelukkige gasten. Anderzijds is dit formaat bevorderlijk voor de goede ontwikkeling van de wijn in de kelder. Het volume van de wijn en meer bepaald de verhouding tussen het volume van de wijn en het glasoppervlak dempen de effecten van licht, temperatuurschommelingen en uitwisselingen via de kurk, die licht poreus is. De wijn evolueert dus minder snel en wordt minder blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Dit alles is bevorderlijk voor een goede en lange rijping!

Wijn kiezen

Hou bij het kiezen van een wijn rekening met je smaak, je budget, het gerecht dat je gaat serveren en het moment van de dag, en zelfs met de gasten met wie je de fles gaat delen. Je kunt ook rekening houden met de scores en commentaren van wijngidsen, journalisten en gespecialiseerde critici. En waarom geen rekening houden met het uiterlijk van de fles, want proeven begint met de ogen, laten we eerlijk zijn ;-)

Welke wijn bij welk gerecht

Ben je op zoek naar de wijn die je favoriete gerecht nog beter tot zijn recht laat komen? Dan is dit het moment om onze gids voor wijn-spijscombinaties te raadplegen. Je vindt er zeker een leuke suggestie voor een geslaagde combinatie.

Welke wijn als cadeau

Aaah, een fles wijn als cadeau, wat een geweldig idee! Maar je moet kiezen, en je kiest niet hetzelfde voor je toekomstige schoonmoeder of je oom Jean. Niet dat er specifieke smaken zijn voor mannen of vrouwen, jong of oud, maar gewoon omdat we niet allemaal dezelfde smaken hebben, en vooral omdat we niet allemaal wijn drinken op hetzelfde moment van de dag.
Als cadeau is een mooie fles bubbels een risicoloze oplossing. Of je nu kiest voor Cava, Champagne, Crémant of Prosecco, het cadeau is elegant en feestelijk en straalt vrolijkheid uit. Ideaal als er goed nieuws te vieren valt.
Voor een cadeau dat er bijzonder goed uitziet, met een vleugje uitzonderlijkheid, is een magnum of een houten kist geweldig. Het is een mooi cadeau dat je kunt bewaren voor een speciale gelegenheid en dat de kelder zal sieren tot het tijd is om het op te drinken. Om een wijnliefhebber te verrassen, kies je een minder bekende appellatie of een ongewoon etiket. Voor een lange rijping of een moment van meditatie, een beetje buiten de lijntjes denken, denk dan aan zoete wijnen, vins doux naturels of een grote bewaarwijn uit Bordeaux, de Rhône of Italië.