tab.fav
tab.tasting
title
Gids druivenrassen
Een druivensoort is een type wijnstok gekenmerkt door een aantal fysieke eigenschappen: de vorm van de bladeren en de trossen, de kleur van de rijpe druiven en de samenstelling van de druiven.
RODE DRUIVENRASSEN
Barbera
Barbera is erg populair in het zuidwesten van Piemonte en wordt gekenmerkt door een meestal diepe kleur. Barbera werd lange tijd niet genoeg benut, maar is nu wereldberoemd om zijn vermogen om geweldige wijnen te produceren. De variëteit wordt vaak vergeleken met merlot en kan zowel gemengd als alleen gekweekt worden. Deze krachtige druif gedijt goed op zanderige kleigronden en produceert wijnen met typische pruimenaroma's in de neus en volle, goed gestructureerde smaken in de mond, ondersteund door een goede zuurgraad. Het is een perfecte begeleider van alledaagse maaltijden.
Carignan
Carignan, verkrijgbaar in blauw, rose en wit, komt oorspronkelijk uit Spanje en staat voornamelijk aangeplant in de Languedoc. Gekenmerkt door zijn grote, compacte trossen is dit het zuiderse druivenras bij uitstek. Dit druivenras is voorbestemd voor warme, zonnige terroirs en gedijt goed op droge bodems met weinig vruchtbaarheid. Carignan wordt het vaakst gebruikt in blends en produceert intens gekleurde, robuuste wijnen. In de neus geeft carignan aroma's van banaan, kruidachtige en minerale toetsen. Het is een ideale begeleider van gevogelte en gegrild rood vlees.
Cinsault
Het is een typisch mediterraan druivenras dat oorspronkelijk uit de Provence komt, maar nu meer aangeplant staat in de Rhône-streek. Met zijn dikke, sappige trossen weerstaat hij goed aan droogte, maar is hij ietwat gevoelig voor ziektes. Met zijn matige kleur en lage zuurgraad geeft hij soepele tannines aan de wijnen die hij produceert, waardoor hij ideaal is om te mengen in rosés zoals de Tavel. In de neus ontwikkelt de cinsault elegante, fruitige aroma's gecombineerd met amandel, lindebloesem en hazelnoot. Past goed bij tajine van kalfsvlees en is een perfecte begeleider van vis in saus, zoals tonijn à la basquaise.
Corvina
De koning van de wijnen uit de Valpolicella en Bardolino appellaties. De corvina heeft een paarsblauwe kleur en staat al lang aangeplant in de Veneto regio van Noord-Italië op alluviale bodems. Hij wordt vaak gemengd met rondinella en molinara en produceert volle, heldere donkerrode wijnen met aroma's van amandel, rood fruit en een vleugje chocolade en specerijen. In de mond gaan de zachte tannines vaak gepaard met heel erg goede zuren. Een perfecte begeleider bij sterke kazen, gekruid wit en rood vlees .
Côt
Dit heel erg oude druivenras komt oorspronkelijk uit de Loirevallei en is in het zuidwesten beter bekend als malbec of auxerrois. De côt is vrij gevoelig voor wintervorst en ziektes, maar heeft sappig, heel zoet vruchtvlees. Je vindt het voornamelijk in de Bordeaux, Médoc, Graves, Saint Emilion, Bergerac en Marcillac appellaties, om er maar een paar te noemen. Deze wijn is geschikt om te rijpen en produceert zeer fruitige, geurige wijnen met een diepe kleur, rijk aan tannines en met een goed bewaarpotentieel. In de neus zijn er aroma's van cederhout en zwart fruit, maar ook toetsen van jasmijn en bosviooltjes. Wanneer de côt volledig rijp is, past hij bijzonder goed bij gegrild vlees en wild.
Cabernet franc
Geeft zijn aroma’s van rode vruchten zowel af in Val de Loire (waar hij zo goed als de enige druivensoort is voor de wijnen van Chinon, Bourgueil, St Nicolas de Bourgeuil en Saumur Champigny) als in de Bordeauxstreek (waar hij wordt verwerkt in de assemblage van de meeste Bordeaux). Met merlot maakt cabernet franc het grootste deel uit van de assemblage van de grote Saint-Emilion- en Pomerolwijnen. Hij heeft een lichtere kleur en minder tannine dan cabernet sauvignon, maar zorgt voor meer finesse, met soms plantaardige toetsen van bijvoorbeeld varen of groene paprika. De cabernet franc komt tot zijn recht met charcuterie, wit vlees en gegrild gevogelte.
Cabernet sauvignon
Afkomstig uit de Bordeauxstreek. Heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd dankzij de grands crus van de Médoc, ook al wordt hij over het algemeen geassembleerd met merlot en cabernet franc. Vervolgens vond de cabernet sauvignon zijn weg in de hele wereld: Californië, Australië, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Hij verleent een wijnstructuur, een diepe kleur en een lange bewaartijd. Tijdens het rijpen op eiken vaten wordt de wijn ronder en ontwikkelt hij aroma’s van rijpe zwarte bes, chocolade en vanille. Bij het verouderen worden de tannines fijner en vertonen ze toetsen van leder, kruiden en tabak. Past heel goed bij rood gekruid vlees en sterke kazen.
Gamay
De enige druif voor de Beaujolais en zijn tien crus (Brouilly, Fleurie, Morgon, St-Amour, Chénas, Régnier, Juliénas, Moulin-à-Vent). Gamay is nog terug te vinden in enkele andere kleine appellaties in het centrum, maar wordt weinig gebruikt buiten Frankrijk. De frisse en vlotte wijn kan beter worden met de jaren indien hij afkomstig is van goede terroirs. Hij krijgt in dat geval en boeket van viooltjes, rood en zwart fruit en zelfs van kers met pepertoetsen. De ideale begeleider voor gerechten uit Lyon (worst, rillette en terrines), maar ook bij wit vlees en gevogelte.
Malbec
Dit heel erg oude druivenras komt oorspronkelijk uit de Loirevallei en is in het zuidwesten beter bekend als côt of auxerrois. De malbec is vrij gevoelig voor wintervorst en ziektes, maar heeft sappig, heel zoet vruchtvlees. Je vindt het voornamelijk in de Bordeaux, Médoc, Graves, Saint Emilion, Bergerac en Marcillac appellaties, om er maar een paar te noemen. Deze wijn is geschikt om te rijpen en produceert zeer fruitige, geurige wijnen met een diepe kleur, rijk aan tannines en met een goed bewaarpotentieel. In de neus zijn er aroma's van cederhout en zwart fruit, maar ook toetsen van jasmijn en bosviooltjes. Wanneer de malbec volledig rijp is, past hij bijzonder goed bij gegrild vlees en wild.
Merlot
Sterk aanwezig in Bordeaux en makkelijk te kweken. Kende internationaal succes dankzij zijn donkere, dichte kleur, zijn evenwicht en zijn fruitige karakter met aroma’s van kers, zwarte bes en braambes. Met wat geduld ontwikkelt hij toetsen van pruimen, onderhout en kruiden. In assemblage met de cabernet franc bloeit hij helemaal open in de Libournaiswijnen, met de appellaties Saint-Emilion en Pomerol. Hij is ook terug te vinden in Languedoc (Beschermde Geografische Aanduiding 100% merlot), net als in Italië, Australië en heel de Nieuwe Wereld. Merlot is meest aangeplante druif ter wereld en wordt gekweekt op 250.000 ha. Aangeraden bij rood vlees en grof wild met venkel, dragon, zwarte olijven, pruimen en gekarameliseerde uien.
Montepulciano
Montepulciano d'Abruzzo wordt voornamelijk geteeld in de Abruzzen, waar de beroemde Montepulciano d'Abruzzo wordt gemaakt, maar wordt ook gebruikt in Marche en Puglia. Montepulciano is bijna niet te onderscheiden van de Sangiovese, die hij perfect aanvult. Altijd hongerig naar zon, is het één van de belangrijkste druivenvariëteiten van Italië. Als enige variëteit produceert hij donkere, volle en heel geconcentreerde wijnen. Zijn aroma's zijn intens en kruidig. Hij past goed bij pastagerechten in typische sauzen, gegrild of geroosterd rood vlees.
Mourvèdre
Niet te verwarren met cabernet sauvignon, is de mourvèdre een gestructureerd druivenras met zeer uitgesproken tannines. Het staat vaak als enig druivenras aangeplant in Bandol in de Provence. Als mediterraan druivenras is de mourvèdre vrij fragiel en heeft het veel zon nodig om volledig tot ontwikkeling te komen. Het druivenras heeft veel tijd nodig om te rijpen, dus late oogsten zijn essentieel. De mourvèdre wordt vaak gemengd met cinsault en grenache. Omdat het een vrij wild druivenras is, geeft het voornamelijk aroma's van kruiden en vrij rijp zwart fruit aan de wijn. Bij zeer gevorderde rijpheid kan het aroma's van pruimen verspreiden, of zelfs een licht gestoofde en gekonfijte smaak. Dit zeer kruidige druivenras past goed bij vlezige gerechten zoals gegrild vlees of wild.
Petit verdot
Het is een historisch druivenras in de Bordeauxstreek, dat lange tijd exclusief was voor de Médoc. Vandaag wordt het aangetroffen in een groot aantal Bordeaux-appellaties, waaronder Graves, Margaux, Pauillac, Saint-Estèphe en Pessac-Léognan. De petit verdot is tamelijk vruchtbaar en wordt meestal gebruikt als aanvulling. Het voegt dat tikkeltje extra toe dat de meeste grands crus tot in de perfectie verfijnt. Rijk aan kruidige aroma's en zeer tanninerijk, wordt hij ronder met de jaren. Lang verwaarloosd, wijden de Médoc crus classés er nu 5 tot 10% van hun wijngaarden aan. Sinds kort is deze druif ook te vinden in Chili en Californië. In combinatie met de grote druivenrassen uit de Médoc is dit de perfecte begeleider van rood vlees of een kaasschotel.
Pinot noir
Het exclusieve ras voor de grote rode wijnen van Bourgogne. De wijn die hij oplevert wordt tot de beste ter wereld gerekend. Pinot noir is herkenbaar aan de heldere kleur. Als hij jong is, geeft hij aroma’s af van fruit, kers, zwarte bes en framboos. Nadien evolueert hij naar meer complexiteit met kruidige, dierlijke en aardetoetsen. In de beste crus kan hij zeer lang worden bewaard. Hij is ook terug te vinden in de Loire (Sancerre en Menetou, bijvoorbeeld) en in Californië. In de Elzas geeft hij een wijn met pepertoetsen, die fris en jong wordt gedronken. Lekker bij wit vlees zoals kalfsvlees, maar bij sterke kazen.
Sangiovese
De Sangiovese komt oorspronkelijk uit Toscane en dankt zijn naam aan zijn donkere kleur, letterlijk "Jupiters bloed". Hij domineert in zijn eentje Midden-Italië. Chianti, Brunello en Tignanello zijn de meest emblematische wijnen gemaakt van dit druivenras. Hij wordt vaak gebruikt in blends en geeft krachtige wijnen smaak en fruitigheid. De sangiovese is eerder winterhard, groeit op kleigrond en gedijt in klimaten die afwisselend mild en warm zijn. Sangiovese produceert robijnrode wijnen met aroma's van rood fruit en soms vijgen. Bij rijping in vaten ontwikkelt het toetsen van vanille en kaneel. Met de jaren wordt de kleur granaatkleurig en worden de aroma's verrijkt met toetsen van leder, tabak en truffel. Hij gaat heerlijk samen met rijk vlees en spek met een dikke saus of kaas van gemiddelde leeftijd.
Syrah
In zijn historisch gebied, het noorden van Côtes du Rhône, is syrah het exclusieve ras voor Cornas, Crozes-Hermitage en Saint-Joseph, en maakt hij het grootste deel uit van Côte-Rôtie en Hermitage. Later veroverde hij het zuiden van Frankrijk (Côtes du Rhône en Languedoc) en onder meer Australië. Hij levert een zeer donkere wijn op, met een zijdeachtige textuur en een groot verouderingspotentieel. In zijn jeugd heeft hij een neus van viooltjes en zwarte peper, later evolueert hij naar muskus, leder en truffel. In de mond mengen zich rood en zwart fruit, kruiden, chocolade en zoethout. Hij wordt door liefhebbers van complexe wijn sterk gewaardeerd in combinatie met grenache en mourvèdre. Te proeven met smaakvol rood vlees, wild en sterke kazen.
Tempranillo
Tempranillo is emblematisch voor de noordelijke regio's van Spanje en ontwikkelt zich onder de prinselijke omstandigheden van Rioja en Ribera des Duero. Met een opmerkelijk lange levensduur bereikt het zeldzame aromatische hoogten na 20 jaar emancipatie. Dieprood, bijna robijnrood in zijn jeugd, evolueert de wijn naar meer geelbruine kleuren naarmate hij ouder wordt. In de neus ontwikkelt hij een fruitig boeket, soms met florale toetsen en/of een vleugje zoethout. De wijn is soepeler dan carignan, maar mist soms wat zuren. Geniet ervan bij gestoofd wit of rood vlees, of bij gegrild vlees met dragon en rozemarijn.
WITTE DRUIVENRASSEN
Chardonnay
Chardonnay is de grote Franse witte druif, die overal ter wereld gewaardeerd wordt. Geschat wordt dat chardonnay wereldwijd meer dan 160.000 hectare beslaat, waarbij de Verenigde Staten de grootste producent is. Hij is geboren in de Bourgogne en draagt de naam van een dorp in de Mâconnais. Het geeft grote wijnen (Meursault, Montrachet), in de Côte de Beaune en Chablis waar het druivenras de klei-kalksteen bodem waardeert. Wordt ook in de Champagne geteeld en wordt gebruikt voor de Blanc des Blancs. Wijnen op basis van chardonnay zijn vol en elegant en ontwikkelen fijne, fruitige aroma's (peer, perzik, lychee). Afhankelijk van het grondgebied kan hij aroma's hebben van toast, brioche, hazelnoot en citrusvruchten. Chardonnay past perfect bij vis of witte vleesgerechten (kalfsstoofpot, kapoen).
Chenin
De chenin komt voornamelijk voor in de Loire vallei. Hij is vroegrijp en robuust en produceert elegante, heel erg fruitige wijnen met een mooi boeket. Hij wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van zoete en schuimwijnen en komt voor in de appellaties Anjou, Saumur en Vouvray. Het is tegenwoordig het grote witte druivenras van Anjou en Touraine. Chenin, ook bekend als "Pineau de la Loire", voelt zich bijzonder goed thuis op de kalkrijke bodems waarmee de kastelen van de Loire werden gebouwd, wat misschien de reden is waarom hij zich buiten deze streek maar weinig heeft ontwikkeld. Hij ontwikkelt complexe aroma's van geel fruit, gedroogd fruit, citrusvruchten, witte bloemen, enkele toetsen van honing en biedt een mooie levendigheid in de mond. Past als schuimwijn bij een plakje warme geitenkaas met honing. Als droge wijn bij een witte vis met zeekraal zorgt de chenin voor een goed evenwicht.
Clairette
Clairette wordt al lang verbouwd in de Hérault en is een typisch zuidelijk druivenras. De roze of witte bessen zijn bijzonder sappig. Hij is vrij robuust en past zich goed aan kalkrijke, droge en weinig vruchtbare bodems aan. Clairette kan alleen of in wijnen worden gevinifieerd en produceert frisse, sterk alcoholische wijnen met weinig zuren. Hij komt voor in de appellaties Côtes de Rhône, Côtes du Rhône Village en in de beroemde clairette de Die. De druivensoort ontwikkelt vooral aroma's van venkel, appel, limoen, abrikoos en perzik, met een lichte bitterheid op de afdronk. Zonder echt rijpingspotentieel moet hij binnen het jaar gedronken worden. Geniet ervan als aperitief bij verse kaastoast en andere lekkernijen.
Grenache blanc
Een robuust druivenras. Het is de witte mutatie van grenache noir. Oorspronkelijk afkomstig uit Spanje, is het een belangrijk ras voor de productie van witte wijnen in de zuidelijke appellaties van de Rhône en Languedoc-Roussillon. Hij wordt geteeld op kiezel- en steenachtige bodems, is goed bestand tegen de wind en past zich perfect aan de droge omstandigheden die typisch zijn voor deze regio's aan. Dankzij zijn suikerpotentieel maakt hij uitstekende natuurlijke zoete wijnen en is hij te vinden in Rasteau, Maury, Rivesaltes of Banyuls en ook in de witte wijnen van Châteauneuf-du-Pape. Hij wordt gekenmerkt door aroma's van venkel, dille, meloen en witte nectarine en produceert volle witte wijnen met een laag zuurgehalte, rondheid en een lange afdronk. De witte grenache past perfect bij vis in saus, zoals kabeljauwfilet met kerrie.
Macabeu
Macabeu of maccabeo staat al heel lang aangeplant in de Roussillon en is een druivenras van Catalaanse oorsprong. Deze krachtige plant gedijt goed in warme, goed gedraineerde grond met weinig stenen. Hij rijpt laat en zijn druiven hebben een pittige en fijne smaak. Na vinificatie geeft het originele droge witte wijnen, gekleurd, nogal vet, met vrij subtiele aroma's en een neus van rijp fruit, anijs, honing en enkele toetsen van venkel. Door rijping, meestal gekoppeld aan de grenache gris en blanc, worden zijn kwaliteiten versterkt. Het is het ras bij uitstek voor het mengen in Rioja. Het is ook een van de drie variëteiten die wordt gebruikt om Cava te maken. Macabeu past over het algemeen goed bij gerechten met gevogelte en prikkelt de smaakpapillen wanneer hij als aperitief wordt geserveerd.
Marsanne
Marsanne, geboren in Montélimar in de Drôme, wordt gebruikt voor de witte wijnen van Hermitage, Crozes-Hermitage en Saint-Joseph en produceert uitstekende bruisende wijnen, waarvan Saint Péray de bekendste is. Hij komt voor in Cassis, Savoie, Languedoc-Roussillon en Ardèche op warme, stenige bodems. In het Rhône-dal wordt hij aangeplant op weinig vruchtbare hellingen. Zijn fijne korrel geeft krachtige wijnen met een matige zuurgraad. De aroma's van bloemen en hazelnoten ontwikkelen zich vooral bij het ouder worden. Het heeft een prachtige aroma's: toetsen van gedroogde abrikoos, acacia, bijenwas, kweepeer, kruiden, lychee, honing, witte perzik en gekookte appel. Past perfect bij een aperitief of bij het hoofdgerecht met gevogelteleverbeignets of alpenkazen.
Sauvignon
Sauvignon blanc is een druivenras waarmee fruitige en verfrissende witte wijnen worden gemaakt. In Frankrijk wordt hij veel geteeld in de Loire en Bordeaux, waar hij meestal wordt gemengd met sémillon. Hij komt ook voor in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. Sauvignon blanc-wijnen worden in hun jeugdige jaren meestal gewaardeerd om hun explosieve fruitigheid en verfrissende zuren. Dit laatste geeft ze echter een belangrijke rol bij het mengen van de grote zoete wijnen van Bordeaux. Dit druivenras past heel goed bij zeevruchten en schaaldieren, maar ook bij geitenkaas.
Viognier
Viognier is een winterhard druivenras dat het met heel weinig kan doen. Arme, droge, steenachtige bodems zijn ideaal. Het is van nature rijk aan alcohol en produceert ronde, gulle en vrij gestructureerde wijnen die in hun jeugd gekenmerkt worden door aroma's van geel en wit fruit zoals witte perzik of abrikoos, acaciabloesem of viooltjes. Het gehemelte is vol en sappig. Na verloop van tijd ontwikkelen zich andere aroma's, waaronder muskus, peperkoek, tabak en gekonfijte abrikoos. Viognier kan soms als demi-sec of zelfs als zoete wijn gevinifieerd worden, als het wijnjaar zich daarvoor leent.