Logo cora Wijn

title

subtitle

signupTitle

signupSubtitle

tab.fav

tab.tasting

empty.title

title

empty.title

seePromotionsempty.or empty.login empty.login_basket
forgot_password

De wijnen van de Roussillon

Wie aan Roussillonwijnen denkt, denkt meteen aan de beroemde zoete wijnen van de appellaties Banyuls, Rivesaltes, Maury en Muscat-de-rivesaltes. De Roussillon is ook een geweldig terroir voor droge witte, rosé en rode wijnen met een sterk karakter dankzij de veelzijdigheid van de terroirs en druivenrassen. We nodigen je uit om snel onze selectie Roussillonwijnen te ontdekken.

De ligging

Roussillonwijnen zijn afkomstig van de meest zuidelijke wijngaarden van Frankrijk, gelegen in de Pyrénées-Orientales, in de regio Perpignan, aan de grens met Spanje. De Roussillon regio is genesteld tussen de Middellandse Zee en de bergen, in een amfitheater met een zonnig klimaat dat een mozaïek van terroirs aanbiedt voor het produceren van uitzonderlijke wijnen. Het wordt in het noorden begrensd door Corbières, in het westen door de Pyreneeën en de berg Canigou, in het zuiden door de Albères. In het oosten door de Côte Vermeille en zijn wijngaarden die uitlopen in de Middellandse Zee. De regio wordt doorkruist door 3 rivieren: de Agly, de Têt en de Tech.

Het klimaat

De wijngaarden van de Roussillon worden blootgesteld aan een veeleisend klimaat: Mediterraans bij uitstek, met warme zomers, zachte herfst en winter en geconcentreerde regenval in de herfst en de lente. En dan is er nog de Tramontane, de heersende droge noorderwind die om de twee dagen waait. Dit zorgt ervoor dat de wijnstokken uitzonderlijk gezond zijn en vermindert de behoefte aan fytosanitaire behandelingen. De omstandigheden zijn dus ideaal voor biologische wijnbouw en er is een opmerkelijke biodiversiteit in deze regio, waar de wijnstokken perfect opgaan in het landschap.

De bodem

Geologisch gezien is de Roussillon een geteisterd gebied dat in het derde en vierde tijdperk grote veranderingen heeft ondergaan. Het wordt gekenmerkt door de opheffing van de Pyreneeën, die het reliëf heeft gevormd, waardoor het een veelheid aan terroirs met zeer verschillende kenmerken heeft gekregen. Deze diversiteit is uniek in de wereld en de terroirs zijn zo krachtig dat dit ruwe, gebeitelde materiaal alleen maar grote wijnen kan voortbrengen.

Copyright : ®CIVR

Druivensoorten

Droge wijnen belichamen de begrippen persoonlijkheid en originaliteit. Ze worden gemaakt van een reeks toonaangevende druivenrassen, waaronder syrah, grenache noir, blanc en gris, carignan noir, blanc en gris, mourvèdre, lladoner pelut, macabeu, malvasia, muscat petits grains en muscat d'Alexandrie. 

Natuurlijke zoete wijnen worden gemaakt van een beperkt aantal edele druivenrassen: grenache, macabeu, malvoisie, muscat petits grains en muscat d'Alexandrie.

Inheemse druivenrassen vormen de overgrote meerderheid van de wijnen uit de Roussillon en geven ze hun persoonlijkheid en originaliteit. De veelheid aan druivenrassen zorgt voor een breed gamma aan wijnen: er is niet één wijngaard in de Roussillon, maar vele wijngaarden. Niet één wijn, maar een rijk en gevarieerd aanbod aan wijnen, elk met een eigen persoonlijkheid en een eigen plaats in de wereld van de gastronomie. Van de leisteen van Maury in het hart van de Agly-vallei, over de terrassen met uitzicht op zee van de Collioure en Banyuls crus, tot de kleiachtige, stenige bodems van de Aspres, elk terroir biedt elke druivensoort de essentie die het nodig heeft om zijn karakter tot uitdrukking te brengen.

Droge wijnen en natuurlijk zoete wijnen

Droge Roussillonwijnen zijn er in wit, rosé en rood. Ze zijn afkomstig van de appellaties Côtes-du-Roussillon en Côtes-du-Roussillon-Villages, Maury sec en Collioure, alsook van de IPG's Côtes Catalanes en Côte Vermeille.

De natuurlijke zoete wijnen van de Roussillon komen uit appellaties waarvan de namen doen denken aan beroemde bestemmingen zoals Maury, Banyuls en Rivesaltes. Maar zoals de beroemde sommelier Eric Boschman ons er vaak aan herinnert, zijn dit geen gekookte wijnen, maar afwijkingen. Het principe is vrij eenvoudig, maar het resultaat is buitengewoon aantrekkelijk. In de praktijk is het een stille wijn die op traditionele wijze wordt gevinifieerd en waaraan alcohol wordt toegevoegd tijdens de gisting. Het werk van de gisting wordt dan gestopt voordat ze alle suikers hebben omgezet in alcohol. De wijn behoudt daardoor een natuurlijke zoetheid door de aanwezigheid van restsuikers rechtstreeks van de druiven.

Copyright : ®Sobler

Wijnen uit de Roussillon voor alle gerechten

Als het aankomt op het combineren van spijs en wijn, is de sky the limit! De diversiteit van de wijnen uit de Roussillon is zo groot dat er voor elk gerecht en elke proeverij wel een passende wijn te vinden is. Voor een aperitief, een spontaan glaasje met vrienden, zeevruchten, grill en barbecue, meer uitgebreide gerechten, desserts en momenten van meditatie, er is altijd een Roussillonwijn voor een geslaagd moment van gezelligheid. En als u het niet zeker weet, aarzel dan niet om ons advies te vragen door op de knop "Help" rechtsonder op de site te klikken. We helpen je graag verder.

Copyright : ®YASUKO FUJISAWA

Bezoek de streek en profiteer van het wijntoerisme

Wat is er beter dan een bezoek aan de wijngaarden om de wijnen ten volle te waarderen? Op het ritme van de golven, de heersende zon, de vlagen van de Tramontane en de gegrillades tussen de wijnstokken, onder het welwillende oog van de Canigou, de heilige berg van de Catalanen, vind je op in het zuidelijkste puntje van Frankrijk een fascinerende streek voor zowel het oog als de smaakpapillen.

Hier kun je de routes van de Route des Vins et des Terroirs volgen. Alsook het ritme van het terroir aannemen door zijn flamboyante landschappen, zijn authentieke producten en zijn volk doordrenkt van vrijgevigheid en dorst om te delen.

Van de kalkstenen kliffen van de Corbières in het noorden tot de schisthellingen van de Côte Vermeille in het zuiden, van de glooiende heuvels van de Aspres tot de stenige terrassen van de vlakte, de wijngaarden van de Roussillon verrassen door hun diversiteit en sterke karakter. Dit unieke terroir, gecombineerd met de expertise van de wijnboeren, levert wijnen op die zowel in smaak als in diversiteit verbluffend zijn.

Copyright : ®CIVR